Yeni Akademik yılbaşlarkengeneldebir durum analizyaparım. Üniversitelerinsorunlarıaltyapı, akademik, yönetselveeğitimsorunlarıartıyor. Bu yılbilinensorunlaradeğil, çağınönümüzekoyduğuzorunluparadigmadeğişimikonusuolanüniversiteveakademisyenlerinteknolojininzorunluolarakortayakoyduğu yeni eğitimkonusu. Aslı Tunç’unMedyascope. TV’deki ‘Yeni akademikyılabaşlarken: Bir hocanınkendinenotları’başlıklıyazısını (https://medyascope. tv/2025/09/28/asli-tunc-yazdi-yeni-akademik-yila-baslarken-bir-hocanin-kendine-notlari/) okuyuncageçmişyıllardayaptığımgibiüniversitelerindevasasorunlarınısırlamakyerine, çoğunluğuyıllarcaüniversitehayaliilegecegündüz test çözerekkendinegelecek-işkapısıolarakgördükleriüniversiteortamınaayakbasanöğrencilerimiziçinüniversiteninlisedenfarkınıveöğretimüyesiileöğretmeninfarkınıanlatmanındahayararlıolacağınıdüşündüm. Edindiğimtecrübe yeni öğrencilerlisedekigibihocalarındersişlemesinibekliyor. Yıllaröncesindenüniversiteye yeni başlayanöğrencileriçinyazdığım “üniversitebaşlayangençlernasılbaşlamalılar” yazımı internet ortamındabulabilirsiniz. Ancak son birkaçyıldırhepimizinyaşamınaveişineakılımakinler, yapayzekâ, makineöğrenmesiveChatGPTanidenhepimizinyaşamına her alandagirdi. Artık “Google babaya” danışan yok. ChatGPTileolmadığıgibi, onsuzdaolmuyor.
Çağın önümüze koyduğu teknolojik gelişmeler gereği olarak insanlar insanları harfli tanımlamalar ile kuşaklar farklılığı olarak ayırıyorlar. Çok fazla katılmadığım y, x, z, kuşağı gibi kavramlarından çok insanın doğasının ve beklentisinin ayını oluğuna, ancak zaman içinde gelişen teknolojik kolaylıkların insan sunduğu yeni ortama erken uyum sağlayan veya sağlayamayan olarak tanımlayanlardanım. Genelde her gelişim evresinde bir yere ulaşma ve iş tutma becerilerinin değiştiğini ve farklılaştığını düşünüyor ve gözlemliyorum. Hedef koyma, hedefe ulaşmada uygulanan teknikler ile kişinin kendi hayatta hazırlama veya birlikte hazırlanması durumları çağsal farklılık yaratıyor olabilir görüşüne sahibim.
Lise veÜniversiteFarkı Nedir?
Her dersin ilk haftasındanöğrencileriletanışmadaheyecanlı, meraklı, endişelifarklıkaygılarıolanöğrencilerin genel durumlarınagörebirikiöneridebulunurum. Hocaolarak yeni yüzlerilekarşılaşmakbizde de durumauygun yeni heyecanoluşmuyordeğil. Az da olsapotansiyellerbeliolur. Geneldekişilerinsorumluluklarınınfarkındaolupolmadığınıölçmeyeçalışırım. Ortalamadikkatsüresinin 8 saniyeindiği, gecegeçvakitlerekadaruyuyamayan, gündüzderseuykusuzveyorgungelen, ancakakılı cep telefonlarınınelindendüşürmeyen, kalemsizvedeftersizöğrencilerenasılbirdersanlatılırkonusu hep analizettim. Bazen hocaolmanınverdiğisorumluluköğrencilericiddiyetedavamettiğimolmaktadır. Bu çağıngençlerininzorlamayagelmediklerinigörüyoruz. Buna rağmenniteliklieğimalmaküzereüniversiteye bile isteyerektercihengelengençlerenasılbiryöntemilezihinlerde yeni pencereaçacakfarkındalıkyaratabilirim? sorumahalen tam karşılıkbulduğumusöyleyemem.
Lisedebelirlibirmüfredatagöre her okuldaherkesayınıdersiprogramagöreverilir. Tabii lisede de hocanınanlatımıöğrenciyidersekonsantreetmeveonlardabazıönemlikonularıkazandırmasıönemli. Ancaküniversitededersleradları da aynıolsa, hocalarınaraştırmakonularıileedindiğibilgileriniaktarımyöntemlerifarklıolmaktadır. Yetkin hocalar, öğrencininsanaldünyada internet ortamındaöğrenmediği yeni birbakışaçısı, yaratıcılığıgeliştirme, ilhamvermegibi yeni birentelektüelyolculukiçin yeni pencerelerinvarlığınıkendilerinekazandıracaklarıkonusundafarkındalıkyaratmakzorundalar.
Lisedekibilgiaktarımındançoküniversitebilinmeyeniaraştırıveürettiğibilgiyitartıştırır. Kişininsistematikdüşünmevebilgiyeulaşmaözelliğikazandıranözerkortamlarıdır. Üniversitenlerarasındakifarklardanbiri de üniversitelerdekisahipoluğuevrenseldüzeydeniteliklibiliminsanıgücüsahipolupolma(ma)larıdır. Üniversitedesunulanortamkadar, belki de dahafazlasıöğretimüyesiolaraksizinöğrendiğinizdendahafazla ne sunabilirarayışıiçindeolmasıdır. Ancakşunubiliyorum; üniversitedençoğu zaman ek ders, çoğu zaman hocaolmadığıiçinzorunluluktan her dersverilirçağındandeğiliz. Çünkühocanınanlatacağındandahafazlasıartıköğrencinparmaklarınınucunda. Hem de çokdahagenişbilgilerile.
BilgiyeUlaşmaKolaylaştı, Akademisyenlerin Ders İşlemeYöntemiveRolüDeğişti mi?
Geçmişekıyaslabilgiye, materyaleveortamaerişiminkolaylaştığıdünyasınabiliminsanlarıveüniversitehocalarıçağakendilerininasılgeliştirerekhazırlanmalı? Yabancıdilbilmekönemliancakçeviriprogramlarızorunluihtiyaçlarıgideriyor. Literatürebirkaçkanaldanulaşılıyor. Küçükbir-iki program bilgisiileverianalizleriyapılabiliyor. Bilgiyeyeryüzeyinin her yerindeanlıkulaşımınsağlandığı, anlıkçevrimiçineğitiminkıtalararasıolarakyapıldığıçağdaartıkfizikimekânlarınönemi de yavaşyavaşyerini “çevrimiçi” eğitimegeçtiğiartıkkaçınılmazgözüküyor. Ancaköğrencininbubilgininötesinenasılgeçileceği, eksiklerigörebilme, kritikedebilmevetartıştırmaişikonularıdahaönceçalışmış, bilgiüretmişhocanınsağlayacağıbirkonu. Ancak yeni biranalizsözkonuolduğundabilgisahibinegereksinimduyulmaktadır. Sanırımartıköğrencilerböylehocalarıaramakdurumundadırlar. Batıdakiöğrencilerdersseçimindehocaya da bakıyorlar. Artık, derslerierkenbırakan, kimseyekarışmayan, bol not verendeğil, kendisinebirşey katan dersvehocaseçmedönemigeldivegeçiyor.
O zaman Aslı Tunç’unönerisindebelirttiğigibiakademisyenler, “Öğretimyöntemlerinisürekligüncellemek, dijitalaraçlarlabarışıkolmak, öğrencilerlesınıfiçietkileşimyollarınıaçmak, kapsayıcıveözgürleştiricibirortamsunmakveheyecanınıaslayitirmemek” gerekir. Günümüzünkarmaşıkenformasyonbaskısıaltındaakademisyenlerintemelilkelerifarklıbilgibirikimisunumuyanında her dönemeheyecanlaöğrencileriveüniversiteortamınıözgürleştirerek, sorgulayarakbilgiüretmelivepaylaşmayıhedeflemeli.
Yeni ÇağdaAkademisyenelerNasılÖğretmeli?
Bu bağlamdaakademisyenlerolaraköğrencilerinönüne yeni ufuklarkoymak, okuyacaklarıvezihindünyalarınıgeliştirecek, tarihbilinciniartıracakvebütünlüğükavrayacakbaşkaufuklaraçmakgerekir. Onlaradahaöncekarşılaşmamışolabileceklerientelektüelyolculuklaraçmalarıgerekir. Her biröğrencininaktifyurttaşolarakkendiçevrelerindekiolayolguvetarihigeçmişlerikeşfederektanıması, bilgilenmesivekendibaşlarınasorunçözme
UYARI:Eklenen Iceriklerin Tum Sorumlulugu Icerigi Ekleyen Editore Ait Olup Sitemiz Bu Konuda Herhangi Bir Sorumluluk Kabul Etmez
Okuyucu Yorumları
UYARI:Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.(Yorum Yapanın Taahütü)Yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
İran Ve Çin Üzerine Makale İçeriği Mantıksal & Yapısal Özet ile Analitik Yorumu; Aşağıdaki özetten sonra verilecek makalenin öne çıkan konuları: Küresel Güç Dengelerinde Medya, İstihbarat ve Stratejik İttifaklar, Uluslararası Baskılar, Bölgesel Kırılganlıklar ve Yeni İttifak Arayışları, Ortadoğu'da Yeni Dönem: Vekil Stratejiler ve Küresel Aktörlerin Rolü, İran'ın bölgesel politikaları ve Çin ile olası iş birliği perspektifi…
Kuklalar Sahnesinde, Mantıksal & Yapısal Özet ile Analitik Yorumu; özet içerikle: Türkiye’de Gençliğin Arayışı ve İlim-Bilim İkilemi Üzerine Bir Değerlendirme, Türkiye’de Maneviyat, Bilim ve Algı Yönetiminin Kesişiminde Bir Tartışma, Güvenlikten Toplumun Vicdanına Açılan Bir Eleştiri, Toplumsal Ahlak, Eğitim ve Güncel Dinî Söylemlerin Çözümlemesi, Yönetim ve Sapkınlık Metaforu Üzerine Derinlemesine Bir İnceleme, Toplumsal Sapkınlık, Medyanın Rolü ve Dijital Çağda Algı Dinamikleri, Dijital Çağda Değerler ve Güvenlik Üzerine Eleştirel Bir Bakış, Dijital Güvenliğin Görünmeyen Aktörleri ve Toplumsal Refleksler
“Marshall Planı Türkiye’ye Özel Gerimi Dönüyor”Makalesinin Mantıksal & Yapısal Özet ile Analitik Yorumu; Kara Sinek Metaforu ile Günümüz Askeri İş Birliklerine Analitik Bakış
İran Ve Çin Üzerine Makale İçeriği Mantıksal & Yapısal Özet ile Analitik Yorumu; Aşağıdaki özetten sonra verilecek makalenin öne çıkan konuları: Küresel Güç Dengelerinde Medya, İstihbarat ve Stratejik İttifaklar, Uluslararası Baskılar, Bölgesel Kırılganlıklar ve Yeni İttifak Arayışları, Ortadoğu'da Yeni Dönem: Vekil Stratejiler ve Küresel Aktörlerin Rolü, İran'ın bölgesel politikaları ve Çin ile olası iş birliği perspektifi…
Savaş Hazırlıkları Ve Uçan Korku, Mantıksal & Yapısal Özet ile Analitik Yorumu; Uçan Korku, Aşağıdaki Makalenin Kısa Öne Çıkan Özet Başlıkları: ABD’nin Yerine Geçen Küresel Güçlerde Korku Faktörünün Evrimi, Küresel Güç Dengesinde Yeni Korku Dinamikleri ve Analizi, Çok Katmanlı Rekabetin Korku ve Strateji Üzerinden Analizi, Medya Manipülasyonunun Toplumsal Psikoloji ve Algı Üzerindeki Dinamikleri, Savaş, Medya, Seçkinler ve Toplumsal Algı Üzerine Bir Değerlendirme, Kolektif Güvensizliğin Anatomisi Üzerine Analitik Bir Yorum, Güncel Siyasal Dinamikler ve Kolektif Dayanışmanın Çöküşü Bağlamında, Rusya’da Güncel Saldırı Taktikleri ve Kolektif Dayanışmanın Çöküşü Üzerine Bir İnceleme, Uçan Korku Perspektifinden Stratejik Manipülasyonların İncelenmesi, Rusya’da Elit Tasfiyesinin Toplumsal Dinamikler ve Kolektif Farkındalık Üzerindeki Etkisi, Rusya'daki Elit Değişimi Üzerine Analitik Bir Yaklaşım